Şimdi Okullu Olduk!

Okula başlama; hem çocuk hem de anne baba için yeni ve heyecan verici bir deneyimdir.

Şimdi Okullu Olduk! | İyi Dersler | Özel Okul
06 Ekim 2017

Çocuk için okul yepyeni bir ortamdır. Tanımadığı pek çok akran, uyulması geren kurallar, yapılması gereken yeni sorumluklar ve öğretmen… Okul aslında minik kalpler için sosyal hayatın ilk başladığı yer. Okula başlamadan önce zamanının büyük çoğunluğunu evde ve ailesi ile geçiren çocuk okula başlaması ile bambaşka bir sosyal çevreye girmiş olur. Bu duruma uyum sağlayabilmek çok önemlidir. Bu kritik dönemde çocuğun okula daha iyi uyum sağlayabilmesi için anne babaların yapabileceği bazı şeyler vardır:

• İlkokul döneminde bir çocuğun temel ihtiyacı başarılı olduğunu hissetmektir.
  • İlkokul dönemindeki çocuk kendini başarılı hissederse sonraki hayatında da böyle hissedecektir. Bu sebeple ilkokul döneminde çocuğun kendisini başarılı hissedeceği şekilde övmek, pekiştirmek, ödüllendirmek önemlidir.
  • Her çocuğun her alanda başarılı olamayacağı gerçeği dikkate alınarak çocuğun başarılı olduğu noktalar desteklenmelidir.
  • Okula başlamadan ev için okula yönelik hazırlıklar yapılmalıdır. Sorumluluk duygusu geliştirilmeli, yemek ve uyku saatleri düzene sokulmalıdır.
  • Okula başlarken ailece okul alışverişi yapmak ve çocuğun hoşuna gidebilecek şeyler alınabilir. Okul hazırlığı anne  baba ile eğlenceli bir etkinlik şeklinde yapılabilir.
  • Okuldan neler öğreneceği, okulun kendisine neler katacağı anlatılmalıdır.
  • Okulun ilk güne mümkünse anne baba ve çocuk okula birlikte giderek çocuğun kendisini yalnız hissetmemesi sağlanmalıdır.
  • İlk gün mutlaka okulda gitmesi sağlanmalı ve özelikle ilk günlerde devamsızlık konusunda taviz verilmemelidir.
  • Okul hakkında bilgi verilmeli, okulda yaşayabileceği şeyler anlatılmalı, olumsuz durumlarda anne babaya nasıl ulaşacağı konusu netleştirilmeli ve çocuğun kendisini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.
  • Kıyaslama yapılmamalıdır.
  • Okula gitme konusunda pazarlık ya da ikna çabasına girilmemelidir.
  • İlk günlerde eve geldiğinde okulda yaşadıkları ile ilgili konuşulabilir.
  • Okul fobisine dikkat edilmelidir. Gerekirse profesyonel bir psikolojik danışmanlık hizmeti alınmalıdır.