Teog Yerine Gelecek Sistem Açıklandı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine liselere geçişteki yeni sistemi açıkladı. Sınava girmek artık isteğe bağlı.

Teog Yerine Gelecek Sistem Açıklandı | İyi Dersler | Özel Okul
05 Kasım 2017

Yeni sınavın adı “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi". Sınav, Haziran ayının ilk haftasında yapılacak. Farklı illerdeki belirli okullara girmek isteyen öğrenciler, ayrıca Haziran ayının son haftasında gerçekleştirilecek, merkezi sisteme dayalı bir sınava da girebilecek.  Sınav süresi 90 dakika, soru sayısı  60.  . 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak.Sorular bakanlık tarafından hazırlanacak.

Yeni sisteme göre öğrenci, adrese en yakın okula yerleştirilecek. Başvuru esnasından  5 tercihte yapılacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.

Bakan Yılmaz: Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.

Çocuklarımız sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Haziran ayının sonunda da isteyen öğrencilerin gireceği bir sınav yapılacak. Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de merkezi sistem sınavına girecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız.