Akıl Oyunları

Akıl Oyunları | İyi Dersler | Özel Okul
16 Ekim 2017

Zekâ doğuştan sahip olduğumuz bir yetidir. Ancak zekâ ile düşünme yeteneği arasında kuvvetli bir ilişki söz konusudur. Sosyalleşmede sıkıntı duyan, ürkek ve kendine güvenmede sorun yaşayan çocuklarımızın düşünce üretmede ne kadar zorlanabileceğini hayal edersek, zekâlarını geliştirme konusunda motivasyona ve doğru yönlendirmeye bir o kadar ihtiyaçları olduğunu unutmamamız gerekir.

Zekâ geliştirici oyunlar çocukların planlama, organizasyon, dikkat, odaklanma, ayırt etme, öngörü vb. gibi zihinsel becerileri geliştirmeleri açısından önemli rol oynar. Zihinsel yetenekleri geliştirmenin yanı sıra başladığı işi sonunu kadar azimle devam ettirme, mücadele etme gücü aşılar. Zekâ oyunları ve oyuncakları ile büyüyen çocuklar doğru kararlar almak, bakış açılarını yönlendirmek, eksik yönlerini görmek ve bu yönlerini geliştirmek konusunda diğer çocuklara oranla daha başarılı olurlar. Özellikle okul öncesi çocuklara sayıları, sembolleri, eşyaları tanımayı öğretmek açısından zekâ oyuncakları oldukça etkilidir. Çocukların dikkatini yoğunlaştırma ve yaptıkları işe konsantre olma konusundaki becerilerini geliştiren bu oyunlarla küçük yaşlarda tanışan çocuklar okul hayatlarında da daha başarılı olur.

Bilim adamları insanların iki şekilde düşündüğünü ifade etmektedir. Biri lisan kullanılarak yapılan yani kelimeler ve cümleler ile düşünme, diğeri şekilleri, görsel ve uzaysal sembolleri kullanarak yapılan düşünmedir. Bütün okul dersleri ağırlıklı olarak lisan kullanılarak yapıldığı için doğal olarak bu düşünme tarzının gelişimine katkı sağlıyor. Fakat okul programlarında görsel-uzaysal düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik fazla bir etkinlik yok. Kısmen resim, görsel sanatlar ve geometri gibi derslerin bu alanda faydalı olduğu söylenebilir.

İyi Dersler Okulları olarak öğrencilerimizin görsel uzaysal düşünme becerilerini geliştirmede akıl oyunlarının çok faydalı olacağına inanıyoruz. Bu sebeple akıl oyunları okulumuzda çok daha yoğun olarak eğitim amaçlı kullanılacaktır.